9 Tips hoe je mieren bestrijden kan!

Mieren, als je er eenmaal eentje hebt gezien blijf je ze zien. Ze komen namelijk nooit alleen. In je tuin en onder de tegels lopen er waarschijnlijk honderden, zo niet duizenden. Maar wat als je ze ook in je huis tegen begint te komen, binnen in de keuken? Dan wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Mieren bestrijden, hoe doe je dat? Ik zocht het voor je uit.

Waar komen die mieren vandaan?

De mier die we hier in Nederland het meest zien is de wegmier. Al zijn er veel meer, want in ons land komen zo’n 60 verschillende soorten mieren voor. De wegmier leeft voornamelijk onder stoeptegels, omdat hij hier beschut zit tegen de kou. Een perfecte plek om te overwinteren, en stoepen zijn er genoeg.

Zodra het warmer begint te worden gaat het ‘mierenseizoen’ van start. Ze komen met zijn allen ‘onder hun steen vandaan’ en gaan op zoek naar eten. Als je pech hebt zoeken ze dat eten in jouw tuin of huis. Een mierenkolonie bestaat uit een koningin en een heleboel werksters. Alle werksters zijn vrouwen. Mannetjesmieren en de koningin hebben vleugels.
In juli vliegt de koningin uit voor een ‘paarvlucht’. Ze laat zich bevruchten en vliegt terug naar het nest, daar legt ze de eitjes in het nest en bijt haar vleugels af. Het nest laat ze verzorgen door de werksters.

banner tuin

Tips hoe je mieren bestrijden kan!

Er zijn verschillende manieren om mieren te bestrijden, ‘miervriendelijke’ en meer onvriendelijke manieren. Heb je last van mieren in huis? Dan is het belangrijk dat je achterhaald waar ze binnen komen. Vaak hebben ze vaste looproutes. Als je weet waar ze langs gaan kan je ze doelgerichter bestrijden.
Ik zet de verschillende manieren om mieren te bestrijden voor je op een rijtje. We beginnen met de niet giftige manieren.

 • Kruiden

  Mieren houden er niet van. Zet marjoraan, munt, salie, basilicum of lavendel in potten op de plaatsen waar de mieren je huis binnendringen. Ook houden ze niet van de geur van kaneel en nootmuskaat.

 • Mieren bestrijden met azijn

  Mieren houden totaal niet van azijn. Dus maak de plekken waar je mieren hebt gevonden schoon met een mengsel van water en (schoonmaak)azijn. Dweil je vloer er mee.

 • Mieren zijn gek op luizen

  Let dus op of je niet een boompje hebt staan wat luis bevat, dan kan het best zijn dat ze hier op af komen.

 • Krijt

  Mieren bestrijden wordt zo wel makkelijk. Het schijnt dat mieren hier niet van houden, net als van talkpoeder. Teken (of strooi) een dikke streep op de plek waar de mieren in en uit lopen. De kans is groot dat ze hier niet meer langs willen.

 • Koper(draad): mieren lopen niet over koper. Dus als je een koperdraadje spant, of wat 5 cent muntjes neer legt zouden dat ze daar niet meer langs moeten komen.

mieren bestrijden azijn en water
En dan nu,

Minder vriendelijke manieren van mieren bestrijden!

 • Koffiedik

  Strooi koffiedik (nadat je koffie hebt gezet, uit je koffiefilter) op de plek waar de mieren je huis binnenkomen. Na een paar dagen kan je het (samen met de dode mieren) zo wegvegen.

 • Mierenlokdoosjes/mierenpoeder

  De stof uit de doosjes wordt door de werksters meegenomen het nest in, en binnen 1 à 2 dagen ben je van de mieren af.

 • Gist!

  Maak een mengsel van meel, witte bloem of bakpoeder en honing. De werksters nemen dit mee in het nest en het hele nest eet ervan. Door de gist zetten de mieren uit en dit overleven ze niet.

 • Mieren bestrijden met kokend water

  Hiervoor moet je wel weten waar het nest zich bevindt. Giet er kokend water in en doe dit meerdere malen of dagen achter elkaar. Een mierennest bestaat uit veel gangen, en je moet wel alle mieren bereiken om ze uit te roeien. Voor een extra goede werking voeg je citroenschillen toe aan het water.

Voorkomen van mieren!

Mieren zijn op zoek naar eten en dat is dan ook de reden dat ze in je huis komen. Het meest belangrijk is dus dat je ervoor zorgt dat er geen eten te vinden is. Ruim je afwas meteen op, maak het aanrecht schoon. Zorg ervoor dat er geen koekkruimels, broodkruimels, of andere kruimels van zoetigheid door je huis zwerven. Hier komen ze meteen op af. Pak dus meteen de stofzuiger om alles weg te zuigen, zo krijgen de mieren geen kans om etensresten te vinden.
Wat ook belangrijk is is dat je vaak de afvalbak leegt.

Mieren bestrijden kan dus op een heleboel verschillende manieren. Kom je er echt niet vanaf? Dan kan je altijd de bestrijdingsdienst bellen, en uiteraard: voorkomen is beter dan genezen.

error: Content is protected !!