Buxus rups bestrijden

Heb jij een buxus in je tuin staan en is die bruingrijs geworden? Zitten er kale takjes of een klein spinneweb in de buxusplant? Grote kans dat je last hebt van de buxus mot die haar eitjes legt in de buxushaag waardoor deze door rupsen kaalgevreten kan worden. Je bent niet de enige, want de buxus rupsen plaag teistert net alleen Nederland, maar ook allerlei andere Europese landen zoals België, Frankrijk en Duitsland. Omdat de rups de buxus van binnenuit verwoest, zie je de buxusrupsen niet direct en kunnen ze onder de struik zitten. Hier heb je niets meer aan als het al te laat is. Dus hoe kun je de buxus rups bestrijden?

Buxus rups bestrijden biologisch

Als het de eerste keer is dat je buxus wordt kaalgevreten door buxusrupsen dan gaat de haag nog niet dood. Dit gebeurt pas na een paar keer de plaag te hebben moeten ondergaan. Daarom is het dan wel zinvol om de buxusmot plaag te bestrijden. Waarschijnlijk wil je eerst kijken hoe je dit op een biologische manier kunt doen. Je kunt met de hand de poppen en rupsen verwijderen, maar dat is een heel gedoe. Je buren moeten ze dan ook verwijderen en als je ze in de container gooit ontsnappen ze weer.
Er zijn ook biologische bestrijdingsmiddelen te koop.

Buxus rups bestrijden Bayer

Er zijn ook professionele biologische bestrijdingsmiddelen op de markt voor buxusrupsen, namelijk:

  • Aaltjes, dit is de vijand van de buxusmot.
  • Bacillus thuringiensis. Dit is een bacterie die alleen bij rupsen de darmwand aantast waardoor ze na een paar dagen overlijden.
  • Pyrethrum. Dit is een extract van margrieten dat insecten doodt en na enkele dagen de giftige werking verliest doordat het gif uiteenvalt. het helpt ook tegen andere insectenplagen.
  • Spinosad Dit bevat voor veel plaaginsecten verlammende gistingsstoffen van de bacterie Saccharopolyspora spinosa.
  • Feromonen. De lokstof voor buxusmotten waardoor ze gevangen kunnen worden.

Er zijn verschillende merken die deze middelen op de markt brengen, zoals Ecologic, Xentari en Bayer.

Buxusmot bestrijdingsmiddel kopen

Helpen de biologische bestrijdingsmiddelen niet? Dan kun je ook kiezen om met gif te spuiten zoals decis, acetamiprid of cypermethtine. Deze zijn wel minder goed afbreekbaar en dus slechter voor het milieu. De biologische en chemische bestrijdingsmiddelen voor buxusrupsen kun je kopen in tuincentra of online. Ze zijn verkrijgbaar in vloeibare versies (spray of concentraat) of in korrels. Vaak staan er wel handige reviews bij van voorgaande klanten waar je je keuze op kunt baseren. Deze buxus rups bestrijding middelen kosten tussen de 10 en 30 euro.

Buxus rups bestrijden met huis tuin en keuken middelen

Maar wat als je dit te duur vind, er geen kennissen zijn die een buxusmot bestrijdingsmiddel te leen hebben en je ten einde raad bent? Moet je de rupsen dan maar met de hand gaan zitten verwijderen?
Nee, ook dan zijn er nog wel een paar trucjes die je kunt proberen. Je zou op de buxushaag kunnen spuiten met een mengsel van spiritus met groene zeep. Je kunt zelf deze oplossing maken met 20 gram groene zeep en 20 gram brandspiritus voor elke liter water. Dit kun je in een plantenspuit doen. De spiritus kan ook vervangen worden door twee borrelglaasjes schoonmaak azijn.

Herstel buxus na buxusmot

Is het gelukt om de buxusrupsen te verwijderen? Gefeliciteerd. Nu vraag je je misschien af hoe lang het duurt voordat je buxushaag zich herstelt?
Dat hangt er ook van af of je buren ook rupsen in hun buxushaag hebben zitten. Als dat het geval is, is het misschien aan te raden om met zijn allen een hovenier in te schakelen om de plaag in één keer professioneel te laten bestrijden. Dan bespaar je in ieder geval op de reiskosten van de hovenier. Na het bestrijden is het afwachten, soms komen er na een paar weken alweer groene blaadjes aan de buxus.

[maxbutton id=”12″]

error: Content is protected !!