Buxus rups of buxusmot

Sinds 2009 veroorzaken de buxus rups en buxusmot grote schade in Nederland. De rupsen en motten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Sinds 2006 is de buxusrups actief in Duitsland waar ze de buxusplanten helemaal kaal vreten. Drie jaar later kreeg ook Nederland te maken met de buxus rups.

De buxus rupsen zijn de rupsen van de buxusmot en zij veroorzaken dat de buxusplanten helemaal leeg gegeten worden. Hierdoor verdwijnen alle mooie lichtgroene blaadjes van de buxus plant en er blijft alleen een kaal gegeten buxusplant achter. Buxus rupsen zijn daarom zeer vervelend en het is ook nog eens moeilijk om er vanaf te komen.

buxus rups

De buxusmot

Levenscyclus van de buxus rups

De buxusmot heeft een aparte levenscyclus. De mot plant zich meerdere keren per jaar voort en houdt een winterslaap in de winter. Zodra de temperatuur boven de tien graden komt in Nederland, komen de motten uit hun winterslaap en gaan de buxus rupsen en de buxusmot veel buxus blaadjes eten.

Vanaf halverwege de maand mei tot en met juni verschijnt dan de nieuwe generatie buxusrupsen. Het duurt ongeveer een maand en dan zijn de rupsen volgroeid. Rond deze tijd hebben de buxus rupsen de buxusplanten bijna helemaal leeggegeten. Als de nieuwe buxus rupsen volgroeid zijn, vliegen de buxusmotten weg van de buxusplant. De nieuwe rupsen blijven in dezelfde buxusplant wonen en gaan pas weer weg zodra de volgende generatie rupsen volgroeid is.

Hierdoor wordt de buxusplant elk jaar opnieuw leeggegeten totdat de plant afsterft. De buxusplant krijgt geen kans om te herstellen en sterft af. De buxus rups wordt als een echte plaag gezien en het is een drama als hij zich in uw tuin heeft gevestigd. Uw mooie buxushaag is het doelwit en deze gaat eraan als u niet in actie komt. Zo kunt u een groot deel van het jaar last hebben van deze buxus rupsen.

Buxus rups bestrijden

Niemand wilt dat zijn dure buxusplanten kaal worden gegeten en uiteindelijk afsterven dankzij de buxus rups. Veel mensen kiezen er daarom voor om de rupsen te verwijderen.
De buxus rups bestrijden kan op twee manieren. Door zelf gif te kopen bij het tuincentrum en dit op de buxusplant te spuiten. Of door gebruik te maken van professionele hulp.
Vaak wordt gedacht dat zelf gif kopen en gebruiken gemakkelijker en goedkoper is dan professionele hulp, maar dat is niet altijd waar. Het gif wat u zelf kunt kopen bij een Welkoop of tuincentrum is namelijk niet effectief tegen de buxus rups.

Daarom kunt u beter gebruik maken van professionele hulp. Er zijn genoeg professionele bedrijven te vinden die buxus rupsen kunnen bestrijden. Zij hebben de beste gereedschappen om dit te doen en hebben ook de benodigde kennis om buxus rupsen snel te verwijderen.

Verder zorgen zij er ook voor dat u niet zelf met gif aan de gang hoeft in uw tuin. Professionele hulp inschakelen is misschien wel duurder dan zelf gif kopen en zelf spuiten, maar u weet wel zeker dat de buxus rupsen effectief worden bestreden. U hoeft dan geen nieuwe buxus planten te kopen.
Ook hier geldt weer “goedkoop is duurkoop”. Heeft u rupsen in buxus planten? Ga dan niet zelf aan de slag maar schakel professionele hulp in om de buxus rups te bestrijden.

[maxbutton id=”1″] [maxbutton id=”2″]

error: Content is protected !!