Buxus schimmel en andere buxus ziekte

Buxusplanten kunnen te maken krijgen met verschillende soorten buxus schimmel en buxus ziekte. Wanneer de plant besmet wordt met schimmel, kan de buxus plant bruine bladeren en zwarte takken krijgen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat uw tuin er minder mooi uitziet, zeer als u een buxushaag heeft die is aangetast. Schimmels en buxus ziekte zijn altijd slecht en wilt u natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom is het goed om voorbereid te zijn tegen schimmel, zodat u weet wat u kunt doen tegen de buxus schimmel en andere buxus ziekte.

Soorten buxus schimmel

De buxus planten kunnen te maken krijgen met twee soorten buxus schimmel, Cylindrocladium en Volutella. Beide schimmels veroorzaken de buxus ziekte en dit is dus slecht voor de buxushaag in uw tuin.

Cylindrocladium

De cylindrocladium schimmel zorgt ervoor dat de buxusplant zwarte/bruine vlekken op het blad krijgt. Als deze buxus schimmel de plant heeft aangetast dan vallen na een paar dagen de bladeren van de buxus er ineens af. Ook zorgt de schimmel ervoor dat er grote zwarte strepen ontstaan op de buxusplanten. Door de cylindrocladium schimmel kan de buxusplant helemaal kaal worden en ziet uw tuin er minder fraai uit.
buxus ziekte
Als uw buxus last heeft van deze schimmel dan kunt u het beste alle takken of planten verwijderen waar de schimmel op zit. Ook de losse bladeren op de grond kunnen voor verdere verspreiding van de schimmel zorgen. Deze schimmel houdt van vocht, dus geef niet van bovenaf water.

Volutella

De tweede schimmel waar de buxusplant mee besmet kan raken is de volutella. Volutella is minder erg dan de vorige buxus schimmel en ook deze schimmel zorgt dat de buxus bladeren bruin worden en daarna gaan verdorren. Hierdoor blijven de bladeren slechts tijdelijk aan de buxus plant hangen en verliest de buxus snel zijn blad. Deze schimmel kan herkend worden aan de bleekroze schimmelsporen die de schimmel achterlaat.

buxus schimmel

Volutella schimmel

Bestrijding van deze buxus ziekte

De bestrijding van deze buxusziekte is niet makkelijk. De buxus schimmels zijn namelijk lastig te bestrijden. Hygiëne is erg belangrijk. De buxus schimmel kan op het afgevallen blad het volgende voorjaar weer voor problemen zorgen. Het beste medicijn voor de schimmels is door elke twee weken de buxus te bespuiten met een spray die speciaal gemaakt is voor de zieke buxusplant.

Aangezien de buxus gevoelig is voor schimmelziekten, is het verstandig om zo’n spray tegen schimmels alvast in huis te hebben. Hierdoor kunt u namelijk gelijk actie ondernemen en dus zo snel mogelijk van de schimmel afkomen.
Ook wordt er aangeraden om buxusplanten vaak te controleren op aantastingen en om deze gelijk te verwijderen. Door deze tips en aanbevelingen te volgen, kunt u schimmel op uw buxus voorkomen. U kunt de buxus schimmels snel verwijderen voordat ze zich verspreid hebben.

Een andere mogelijkheid om de schimmel te bestrijden is door de buxusplant te vervangen door andere planten zoals de Ilex Maximo. Deze plant lijkt namelijk heel erg op de buxus plant, maar is minder gevoelig voor schimmel en de buxus rups.
Ze zijn dus niet gevoelig voor de vervelende buxusziekte aangezien deze planten geen buxus zijn.

error: Content is protected !!