Buxusrupsen

Het is een veelvoorkomende klacht in Nederland: buxusrupsen vreten menig buxusplant of buxushaag in korte tijd kaal. Wat zijn buxusrupsen en wat kunt u doen om buxusrupsen te bestrijden?

Wat zijn buxusrupsen?

De buxusrups, afkomstig van de buxusmot, is een felgroene rups met een zwarte kop en een zwart patroon van maximaal 4 centimeter lang. De buxusmot legt veel eitjes en plant zich snel voort.
Hij kan gedurende alle seizoenen in de buxus worden aangetroffen, omdat hij zich op meerdere momenten in het jaar kan voortplanten zolang de temperatuur maar boven de tien graden blijft. Rond mei vindt u de eerste motten. De daaruit voortgekomen rupsen blijven vervolgens van de buxus eten, totdat zij in augustus zelf in motten veranderen. De volgende generatie neemt de vernieling van uw buxus over tot hun winterrust in oktober. De buxus heeft daardoor geen gelegenheid om van de schade te herstellen.

Andere buxusziekte

Deze buxusziekte verspreidt zich snel, evenals twee buxusschimmels, Cylindrocladium en Volutella, die buxusziekte veroorzaken. Net als deze twee schimmels zorgen buxusrupsen voor kale takken en het verkleuren en afsterven van blaadjes. Uiteindelijk raakt de buxus hierdoor zo verzwakt dat hij afsterft. U dient om die reden bij alle buxusziekten in een zo vroeg mogelijk stadium in te grijpen.

Buxusrupsen bestrijden

Wanneer u de aanwezigheid van buxusrupsen constateert, dient u meteen actie te ondernemen. U kunt de buxus snoeien en het snoeisel in een dichte zak afvoeren, om vermenigvuldiging en verspreiding van de rupsen zoveel mogelijk te voorkomen. U kunt ook controlemaatregelen nemen door de zichtbare rupsen in april/mei zoveel mogelijk te verwijderen. Omdat ze zich zo snel vermenigvuldigen en verspreiden, is dit echter in de meeste gevallen niet voldoende. Alleen het handmatig verwijderen van rupsen volstaat niet, omdat u niet alle eitjes en larven kunt verwijderen.

Het is echter lastig om buxusrupsen zelf chemisch te bestrijden. Niet alleen omdat veel bestrijdingsmiddelen die bij tuincentra worden verkocht niet effectief zijn tegen volwassen rupsen en cocons. Maar ook omdat de procedure veel tijd inneemt en zeer nauwkeurig moet worden uitgevoerd.
Alle eitjes, larven en cocons moeten namelijk zijn uitgeroeid. Alleen insecticiden als Pyrethrumsap, Spruzit en Calypso zijn daarin enigszins effectief gebleken. U dient de buxus meerdere malen te behandelen voordat de plaag volledig is bestreden.

Een professional met veel ervaring in het bestrijden van buxusrupsen, kan u ook van de volwassen rupsen en cocons verlossen zonder uw kostbare buxus verder te beschadigen. Heeft u nu last van buxus rupsen, dan kunt u hier op onze website de professional vinden die u van deze rupsen plaag kan verlossen.

Alternatieven voor de buxusplant

U kunt er ook voor kiezen om de buxusplant in uw tuin te vervangen door een plant die op een buxus lijkt. Deze planten hebben geen last van buxusrupsen, zoals de Chinese Beshulst, de Japanse hulst, de Ilex crenata Blondie en de Ilex crenata Convexa. Deze planten zijn ook minder gevoelig voor andere buxusziekten, zoals schimmels.
Mocht u toch liever uw buxushaag behouden dan is het verstandig om de buxushaag regelmatig te controleren op de aanwezigheid van buxusrupsen. Hoe eerder u plaag signaleert, hoe minder schade de buxusrupsen kunnen veroorzaken.

error: Content is protected !!