Buxus planten

Buxus planten worden overal in Nederland gebruikt. De buxus plant past eigenlijk in elke tuin. De buxus planten zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en kan makkelijk in vorm gesnoeid worden. Als buxushaag is de buxus plant te vinden in alle soorten tuinen. Maar wanneer is het nou verstandig om de buxus te planten? En hoe kunt u de plant het beste onderhouden?

Onderhoud van buxus planten

Het onderhoud van buxus planten begint natuurlijk bij het begin, bij het planten van de buxus plant. Het is beter om de buxus plant te planten in een iets dieper gat, dan dat ze in de pot zaten. Doe er een klein beetje compost bij om de plant goed te laten groeien. Zorg er ook voor dat de bodem van het gat goed doorspit en bemest is. Buxus planten kunnen namelijk niet tegen een natte bodem en het is daarom beter om de bodem goed te doorspitten. Nadat de buxus plant goed vastgegroeid is, kan de plant pas mest opnemen. Nu begint de onderhoud van de plant pas echt.
buxus planten

Buxus planten hebben genoeg aan simpele buxus voeding. De buxus houdt niet van te veel zonlicht en heeft veel water nodig. Aangezien het in Nederland vaak regent, hoeft u bijna nooit de plant extra water te geven.
Verder houdt de buxus plant ook van kalk. Dus als u uw buxus wilt laten groeien, kunt u kalk bij de buxus planten strooien. Wanneer de buxus te weinig kalk heeft, krijgen de blaadjes gele of witte randjes. Er zijn veel verschillende soorten korrels kalk die u hiervoor kunt gebruiken.

Het advies is ook om de buxus plant extra te bemesten als u de plant gesnoeid heeft, tijdens het voorjaar en het najaar. Dit moet gedaan worden om de plant het hele jaar door te laten bloeien. Door de mest toe te voegen en door de buxus te snoeien, blijft de plant in zijn originele vorm en zal de buxus plant niet te groot worden. Voor het snoeien van de buxus kunnen gewone snoeischaren gebruikt worden. Het is wel fijner voor uzelf om een elektrische heggenschaar te gebruiken. Er zijn speciale buxusscharen verkrijgbaar.
Tip: Leg tijdens het buxus snoeien een deken of zeil op de grond. Hier valt het snoeiafval op waardoor het opruimen een stuk sneller gaat.

U kunt natuurlijk ook een tuinman of hovenier inhuren om uw tuin te onderhouden, dan kan hij gelijk de buxus snoeien.

Buxusziekte

Wanneer uw buxus bruine en zwarte takken heeft, dan heeft de buxus last van een schimmelziekte. Deze schimmelziekte bij buxus planten wordt vaak de buxusziekte genoemd. Deze schimmel verspreidt zich verschrikkelijk snel en daarom moet de buxusziekte zo snel mogelijk bestreden worden.
Dit kan gedaan worden door de plant elke twee weken te bespuiten met een bepaalde spray tegen buxus schimmel. Deze spray zorgt ervoor dat de buxus gezond zal blijven.

Een andere oplossing tegen de buxusziekte is om uw buxus planten te vervangen door een andere soort plant. Eén van de beste alternatieven voor de buxus plant is de Ilex Maximo. Deze plant lijkt precies op een buxus, maar kan niet de buxusziekte krijgen. De Ilex Maximo is daarom de perfecte vervanging voor de buxus.

error: Content is protected !!